25. GASILSKI RELI ZA MEMORIAL JOŽETA ALBREHTA

Gasilsko - športno tekmovanje bo potekalo v SOBOTO, 13. JULIJA 2024 ob 14.00 uri s štartom pred Narodnim domom v Logatcu.
• Ekipo sestavlja pet članov.
• Tekmuje se v moški in ženski kategoriji (mešane ekipe tekmujejo v konkurenci moških ekip). Pogoj za sodelovanje je opravljen tečaj za gasilskega pripravnika.
• Vsi člani ekipe morajo biti ENOTNO OBLEČENI (hlače delovne uniforme in srajca ali prepoznavna društvena majica ipd.).
• Za vsakega tekmovalca so obvezne zaščitna čelada in rokavice.
• Vsaka ekipa nastopa s svojim gasilskim vozilom, orodje in opremo za izvedbo vaj pa bo pripravil organizator. Obvezno ekipa sabo pripelje en izolirni dihalnega aparat!

Vaje se izvajajo ob trasi relija, ki poteka pretežno po cestah in naseljih občine Logatec. Vožnja med posameznimi točkami mora biti prilagojena cestno prometnim predpisom.
Vsaka ekipa sodeluje na lastno odgovornost! Ocenjevanje bo potekalo po v naprej določenih kriterijih in točkovniku. Natančna navodila za izvedbo posameznih vaj dobi ekipa med samim tekmovanjem.
Razglasitev rezultatov in podelitev priznanj bo uro po končanem reliju. Prve tri uvrščene ekipe v obeh kategorijah prejmejo pokale.
Štartnine ni, organizator bo vsem tekmovalcem priskrbel malico in pijačo!
PRIJAVE za sodelovanje sprejemamo do SREDE, 10.julija 2024 na e-naslov: vidmatej@gmail.com. Na podlagi prijav bo dan pred tekmovanjem znana tudi časovnica štarta posamezne ekipe.
Dodatna pojasnila so na voljo na št. 041 379 156 (Matej). Prosimo, da s prijavo pohitite, saj je število sodelujočih ekip omejeno.

ostale informacije in prijavnico dobite tu

 

🚨PROŠNJA ZA POMOČ 🚨

Vstopili smo v zadnji mesec leta, ki nam je vsem naložilo veliko dela in preprek. Kljub prepovedi druženja, prepovedi migracij, manjšemu številu aktivnosti v občini se za nas gasilce število intervencij ni zmanjšalo. Primorani smo bili odpovedati gasilsko veselico in ostale aktivnosti na katerih ponavadi zberemo večino lastnih sredstev za gasilsko 🚒reševalno opremo. Ker vemo, da so se povečale tudi finančne stiske med občani vas prosimo, da nam gasilcem namenite 𝟬,𝟱% dohodnine, ki v veliki večini še vedno ostane državi. Dohodnino boste donirali BREZ LASTNEGA VLOŽKA❗

Vlogo za namenitev dohodnine lahko izpolnite preko: https://edonacije.com/
⬇️
V spletni obrazec vpišete svoje podatke in pod okence *Donirati želim (izberi po nazivu ali vpiši davčno številko):
⬇️
PGD DOLNJI LOGATEC D.št: 837 320 47
⬇️
Ko vpišete vse podatke, kliknete "NASLEDNJI KORAK". Na vpisano mobilno številko prejmete sporočilo s kodo katero vnesete v polje.
⬇️
V zadnjem koraku izberete "PODPIŠI IN ZAKLJUČI" kjer s svojim podpisom oddate e-vlogo za namenitev dohodnine.

🚨Ves postopek traja manj kot 3️⃣ minute - toliko kolikor mi porabimo od 📟 poziva do izvoza na intervencijo. 🚒 🚨Tisti, ki lahko donirate nekaj več pa nam lahko pri vzdrževanju opreme in nakupu nove opreme pomagate tako, da skenirate QR kodo na priloženi položnici in donirate poljuben znesek. Gasilci se vam iz ❤️ zahvaljujemo za vsako dobro gesto, ki nam jo vrnete.

 

Obvestilo CZ

 

Za naše najmlajše

Tudi v trenutni situaciji želimo mladini ponuditi različne igre, s katerimi tudi sicer delujemo na petkovih srečanjih mladine. Igre si lahko prenesete in natisnete ter igrate posamezno ali pa skupaj z brati in sestrami ali tudi s starši.

Karte s fotografijami opreme – možnosti različnih iger najdete na zadnji strani dokumenta,
Klic na 112 Listek – Ponovimo kaj vse moramo sporočiti ob klicu v sili,
Pot iz stanovanja – Stanujočim narišemo evakuacijsko pot (Skozi vrata, okna – kaj če smo v višjem nadstropju?)
Spomin na temo naravnih nesreč,
Veš ne veš spomin – Vprašanja so vzeta iz literature za kviz GZS (Spomin, poišči pare, odgovarjaj.).

Igre najdete na tej povezavi

 

Florjan Bajc prejel bronasti znak Civilne zaščite

4.3.2020 smo se udeležili proslave ob prazniku Civilne zaščite. Na proslavi je naš član Florjan Bajc prejel bronasti znak za dolgoletno delo na področju zaščite in reševanja. Florjanu iskreno čestitamo za zasluženo priznanje‼️

 

GASILSKA VESELICA

 

22. GASILSKI RELI ZA MEMORIAL JOŽETA ALBREHTA

PGD Dolnji Logatec razpisuje 22. GASILSKI RELI ZA MEMORIAL JOŽETA ALBREHTRA

Vse informacije in prijavnico najdete v spodnji povezavi.
Prijavnica

 

ZID 2019

ZID je letos potekal že drugič. Tudi tokrat smo se zbrali gasilci PGD Dolnji Logatec, policisti in reševalci, ki delujemo na področju občine Logatec. Otvorili smo ga s skupnim kosilom, nadaljevali z predavanjem na temo zaustavljanja krvavitev, se posladkali s palačinkami, tekmovali v raznih spretnostih igrah in se družili. Tako smo tudi letos prebijali komunikacijski zid in krepili medsebojne odnose. Vsi se zavedamo, da z dobrim sodelovanjem še bolje rešujemo življenja in vam nudimo potrebno pomoč. Letos je pokal odnesla ekipa policistov in policistk za kar jim iskreno čestitamo. Naša ekipa je zasedla drugo mesto in že nestrpno pričakuje prihodnji ZID!

 

Glasujte za naše gasilsko društvo

Najprej lahko glasujete za društvo nižje kategorije PGD Veliki Kamen nato pa lahko oddate glas še za društva višjih kategorij. Torej naše društvo.

 

Kviz gasilske mladine

Občinski kviz gasilske mladine je potekal 9.3.2019 v organizaciji Pgd Gorenji Logatec. Organizatorju se za dobro pripravo kviza iskreno zahvaljujem. Naši pionirji pa so dosegli naslednje rezultate: 2., 5., 21., 22., ter ena ekipa izven konkurence. Čestitke našim mladim gasilcem!

 

Dan žena

Ob dnevu žena smo v Gasilski dom povabili naše članice in se jim s skromnim darilom zahvalili za opravljeno delo.

 

Predstavitveni video PGD Dolnji Logatec ob 140 letnici delovanja društva.

 

Člani B na državnem tekmovanju za memorial Matevža Haceta

Naši člani B so se 23.9.2018 udeležili državnega tekmovanja za memorial Matevža Haceta. 

 

Srečanju operativcev v Rovtah

Tudi naši člani so se udeležili srečanja operativcev v Rovtah. Na srečanju so se uvrstili na 7. mesto.

 

Srečanje članic v Lazah

Članice našega društva so se udeležile tradicionalnega srečanja članic v Lazah. Zasedle so odlično 3. mesto.

 

140 KM ZA 140 LET

Prostovoljno gasilsko društvo Dolnji Logatec v letošnjem letu praznuje 140 let neprekinjenega delovanja. Na to, da letos praznujemo tako visok jubilej smo člani in članice društva zelo ponosni. Ker si člani in članice želimo, da bi to obletnico primerno proslavili in nanjo opozorili tudi širšo javnost smo se skupaj s prijateljskim društvom PGD Tribuče iz občine Črnomelj odločili izpeljati športno kolesarski dogodek. Prekolesariti smo želeli pot med našim gasilskim domom in gasilskim domom v Tribučah. Sama pot meri nekaj manj kot 140 kilometrov kar pa v simbolnem pomenu predstavlja tudi neko prevoženo pot našega društva v preteklih 140 letih.

Ideja za ta dogodek se je porodila že na gasilskem reliju v letu 2017, ki ga vsako leto pripravljamo za operativne gasilce od blizu in daleč. Tako smo med drugim kolesarjenje umestili v letošnji plan dela. Po prvih prijavah kolesarjev iz obeh društev je bilo jasno, ad bo k organizaciji potrebno pristopiti z vso resnostjo. Prijave so kar deževale in občutno prerasle željo nekaterih entuziastov. Že takoj po občnem zboru so stekle priprave na ta rekreativno-družabno-gasilski dogodek. Uskladiti je bilo potrebno datum, točno doreči traso, pobrati prijave, izdelati drese, pripraviti in planirati obroke ter počitke in predvsem zbrati zanesljivo in dobro opremljeno spremljevalno ekipo – vključno s serviserjem »Švedro«.

Ta svojevrsten in edinstven gasilski dogodek je privabil veliko število kolesarjev in je za obe sodelujoči društvi pomenil prvovrsten izziv, zlasti po organizacijski in finančni plati. Skoraj istočasno smo izpeljali akcijo nabiranja sponzorjev in donatorjev, ki so nam v res veliki meri priskočili na pomoč, za kar se jim na tem mestu iskreno zahvaljujemo. Sobota 9. junija se je nestrpno bližala in tako je prišel čas za štart našega kolesarskega dogodka.


43 članov in članic iz obeh društev se je ob pol sedmi uri zjutraj zbralo pred našim gasilskim domom ter se pripravilo na štart. Izvedli smo še zadnji sestanek z nekaj navodili za pot. Na štartu je bil prisoten tudi logaški župan g. Berto Menard, ki je na kratko pozdravil vse udeležence in jim zaželel srečno ter varno pot in ob enem tudi uradno štartal naš kolesarski dogodek. Vsi dobro pripravljeni in odlično razposajeni kolesarji so se podali na pot preko Unca, Cerknice, Sodražice, Ribnice, Kočevja, Starega trga ob Kolpi in Črnomlja do Tribuč. V Kočevju so kolesarji po nekaj krajših postankih opravili glavni postanek, se malo okrepčali z malico ter se odpravili naprej proti Črnomlju. V Črnomlju pa je sledil zadnji postanek pred ciljem, kjer so nato kolesarji enotno v veliki skupini prikolesarili na cilj. Na cilj smo prispeli malo po 14.uri. Kar je najpomembneje je to, da so vsi kolesarji prekolesarili celotno pot in brez poškodb. Po prihodu na cilj je sledilo tuširanje za vse udeležence in druženje ob dobrotah, ki so značilne za Belo krajino. Kmalu po prihodu na cilj nas je obiskala tudi županja občine Črnomelj in nas prijazno  sprejela ter pozdravila. Ob enem pa smo že snovali nekaj idej za prihodnje leto.

Kolesarsko športnega dogodka si nebi mogli predstavljati brez številnih sponzorjev, vsakemu posebej pa smo iz srca hvaležni, da je pomagal soustvariti ta prečudovit dan druženja in simbolike, ki se ga bomo še dolgo spominjali. Za uspešno izpeljan dogodek je zaslužno tudi PGD Tribuče, ki se je zopet izkazalo kot resno in odgovorno društvo, saj je z nabiranjem sponzorskih sredstev zelo pripomoglo k uspešni soorganizaciji in izvrstnemu zaključku dneva. Z odličnimi belokrajnskimi dobrotami smo na cilju uspešno nadomestili izgubljene kalorije in naredili tudi nekaj zaloge za prihodnje gasilske projekte.

Čisto na koncu pa bi omenili, da je prvotno zamišljeno kolesarsko druženje sprožilo pravi rekreativni val rednega poganjanja kolesa in kondicijskih priprav slehernega izmed nas. Prepričani smo, da se je v marsikomu prebudila želja po redni telesni vadbi in vzdrževanju splošne telesne kondicije. Na ta učinek pa smo kot prostovoljni gasilci še posebej ponosni. In to je tisto kar zares šteje.
 

 

Likovni natečaj

V sklopu praznovanja 140 letnice smo organizirali likovni natečaj. Na natečaju so sodelovali učenci OŠ 8 talcev Logatec. Nagrajenci so sledeči:

Nagrajene pesmi:

  • Mia Petrič: Gasilci hitijo

Mentorica: Irena Lipovec

  • Gašper Klanjšček: Gasilci

Mentorica: Milena Herblan Gostiša

  • Nika Pišljar: Pomoč, pogum, ponos

Mentorica: Jasna Brenčič

 

Nagrajeni likovni izdelki:

  • Lan Albreht: Gozdni požar

Mentorica: Margarita Jereb

  • Pia Stojaković: Požar

Mentorica: Margarita Jereb

  • Ruby Žust

Mentorici: Fani Šega, Suzana Bernetič

 

Kongresu gasilcev na Ptuju

19.5.2018

"Članice in člani GZ Logatec na kongresu gasilcev na Ptuju. Kjer smo slovenski gasilci dobili novega predsednika in podaljšali mandat poveljniku.
Predsednik: Janko Cerkvenik
Poveljnik: Franci Petek
Iskrene čestitke novemu vodstvu in uspešno mandatno obdobje jim želimo gasilci PGD Dolnji Logatec."

 

ZID 2018

18.5.2018

Gasilci se zavedamo, da je dobra komunikacija ključ do uspešne, strokovne in hitre intervencije, zato smo 18.5.2018, v sklopu dogodkov ob 140. obletnici delovanja, organizirali ZID 2018. Kratica govori o Znanju, Igrah in Druženju, poleg tega pa je ime dogodka tudi simbolično, saj smo podirali ZID v komunikaciji med interventnimi službami, ki se skupaj najpogosteje znajdejo v najbolj stresnih situacijah. Tako smo sodelovali gasilci PGD Dolnji Logatec, reševalci, reševalke ter zdravniki in zdravnice NMP Logatec ter policistke in policisti Policijske postaje Logatec in se preko zabavnih iger športno razgibali, na nekaterih točkah pa tudi izobraževali, najpomembneje pa je spoznavanje ter sklepanje novih prijateljstev. Vsaka od omenjenih služb je pripravila po 3 različne scenarije s svojega področja, tekmovalne trojice pa so bile sestavljene po enega člana iz vsake službe. Ekipa v sestavi policista, reševalca in gasilca je morala prebroditi gasilski poligon, s pihalniki, sestavljenimi iz medicinskih pripomočkov, podreti tarčo, pokazati strelske veščine, iznajdljivost s področja zakonodaje, oživljati osebo, gasiti s pomočjo gasilnikov in še mnogo zabavnih, zanimivih in z znanjem obogatenih točk. Vseh 9 ekip je dogodek vzela resno in na nekaterih točkah smo bili priča atraktivnim padcem, zmedi, akciji.

Vsaka clan je prejel tudi simbolično vrečko z nagradami, za katere se moramo zahvaliti:
Konstill D.o.o., Bartog D.o.o., Adriatic d.d., Stihll Logatec, občina Logatec za pomoč pri izvedbi pa še Jan baru, Pipa baru, Davidu Marušiču ter seveda vsem predstavnikom udeleženih enot!

 

Prikaz pravilne uporabe gasilnih aparatov

16.5.2018

16.5. smo delavcem OŠ 8 Talcev prikazali pravilno uporabo gasilnih aparatov. Začeli smo z teoretičnimi osnovami, sledil je prikaz pravilnega pristopa in gašenja ter na koncu so vsi prisotni sami pogasili "požar". Za večino je bilo to prvo gašenje, saj v osnovi vsi vemo kako se pravilno rokuje z gasilnim aparatom le iz teorije.

 

140 km za 140 let

15.5.2018

9.junija  se začne edinstvena kolesarska prireditev 140 km za 140 let. Ob 6.30 uri zjutraj se bomo odpravili na enodnevno "dirko" do gasilskega doma prijateljskega PGD v Tribuče. Štarter dirke je Župan g. Berto Menard, na cilju pa nas bo pričakala županja Črnomlja. Prijavljenih je 44 kolesarjev iz PGD Dolnji Logatec in PGD Tribuče ter 9 spremljevalcev. Kot že rečeno nas bo pot vodila iz Logatca čez Cerknico, Sodražico,... do Tribuč.
 
Vsi tekmovalci in spremljevalci bodo oblečeni v enotne drese.

 

Tekmovanje starejših gasilcev za notranjski pokal

12.5.2018

V soboto je v Logatecu potekalo tekmovanje starejših gasilcev za Notranjski pokal. Tekmovanja se je udeležilo 17 ekip. Naša ekipa veteranov pa je osvojila odlično šesto mesto.

Rezultati so dostopni na spodnjih povezavah:

Starejše gasilke - 5 tekmovalk
Starejši gasilci - 5 tekmovalcev
Starejše gasillke - 7 tekmovalk
Starejši gasilc - 7 tekmovalcev

 

Mladina tekmovala v gasilski orientaciji

12.5.2018

Vsako leto Gasilska zveza Logatec razpiše tekmovanje v orientaciji za gasilsko mladino, v soorganizaciji enega izmed prostovoljnih gasilskih društev. Letos je bilo to PGD Laze – Jakovica, pri samih pripravah in izvedbi pa so pomagali tudi člani komisije za mladino pri Gasilski zvezi Logatec.

Mladi gasilci se morajo na tekmovanju, poleg osnovnih gasilskih veščin, spoprijeti s traso dolžine med 2 in 5 kilometrov ter se s pomočjo zemljevida orientirati, saj morajo opraviti več vaj, ki so razporejene na kontrolnih točkah.

Iz vseh prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Logatec se je na orientacijo prijavilo kar 52 ekip. V močni konkurenci so naše ekipe zasedle naslednje rezultate:

               -Pionirji: 3., 10. in 18. mesto,
               -Mladinke: 3. mesto,
               -Mladinci: 12. mesto,
               -Gasilci pripravniki: 3. mesto.

Ob doseženih rezultatih bi se radi zahvalili vsem tekmovalcem ter mentorjem, ki so pridno pripravljali ekipe na tekmovanje.

 

PRIHAJAJOČI DOGODKI V DRUŠTVU

- petek 4. 5. Florjana maša z blagoslovom novega vozila Ford Ranger
- sobota 12. 5. Veteransko tekmovanje za notranjski pokal
- petek 18.5. Srečanje gasilcev, članov NMP in policistov
- sobota 9. 6. Kolesarjenje v Tribuče, 140 km za 140 let
- petek 6. 7. Slavnostna akademija
- nedelja 8. 7. gasilska parada in veselica

 

Vikend zaznamovan z izobraževanjem

Naporen in pester vikend je za nami.

V petek smo prisluhnili predavanju o nevarnih snoveh. V soboto dopoldan se je ekipa pionirjev in mladincev skupaj z mentorji udeležila čistilne akcije, ki jo je organizirala Hiša Sadeži družbe Logatec-večgeneracijski center in očistila okolico otroškega igrišča pred narodnim domom. Trije člani so se udeležili celodnevnega tečaja Heavy Rescue Slovenia. Dva člana sta bila prisotna na posvetu intervencijskih služb v Ljubljani. Kar nekaj članov si je z zanimanjem ogledalo gasilski sejem, ki je prav tako potekal v Ljubljani. Danes pa smo dopoldan izvedli še redno mesečno vajo v podjetju DS Smith Logatec.

Tako smo zopet dopolnili naše znanje, ki ga potrebujemo vsak dan za pomoč vam dragi prebivalci Logatca!

 

OBČNI ZBOR DRUŠTVA

Zadnjo soboto v januarju smo se gasilci PGD Dolnji Logatec zbrali na 140. rednem letnem občnem zboru društva. Namen zborovanja je pregledati opravljeno delo v preteklem letu. Ker pa se je letos iztekel petletni mandat funkcionarjev in organov društva, je bila to priložnost tudi za analizo petletnega dela in nove volitve.

Poročilo je predstavil dosedanji predsednik Bernard Jereb. Poudaril je številne aktivnosti, ki smo jih med letom uspešno izpeljali, in zlasti mnoga izobraževanja, ki jih operativni člani opravijo v ICZR na Igu ter v domačem društvu, bodisi v organizaciji društva samega ali Gasilske zveze. Tudi stanje članstva je razveseljivo, saj imamo med 161 člani kar 68 operativnih, ki so usposobljeni za posredovanje v najrazličnejših nesrečah. Ponosni smo tudi na gasilski podmladek, ki se na rednih petkovih srečanjih seznanja z osnovami gasilske preventive, tehnike in posredovanja. Zagnani mentorji jim vsak teden pripravijo novo tematiko, tako da je delo zanimivo in poučno. Seveda se tudi za njihovo igro in tekmovanja najde nekaj časa. Uspešnega delovanja društva si ne znamo predstavljati niti brez predanih članic in veteranov, ki veliko doprinesejo k doseženim rezultatom.

Poveljnik Tomaž Šen je predstavil operativno poročilo. Preteklo leto smo imeli ogromno dela, saj smo posredovali kar v 96 intervencijah. Devetindvajsetkrat smo posredovali v požarih in nesrečah v cestnem prometu, sledile so intervencije v travniških in gozdnih požarih ter na objektih. Posebno zahtevna je bila intervencija v podjetju Kemis na Vrhniki, kamor je odšlo na pomoč 11 naših operativnih gasilcev. Poleg ukrepanja na intervencijah pa gasilci opravljamo še vrsto drugih, prav tako pomembnih opravil, od prevozov vode v sušnih obdobjih do redarstev na prireditvah in požarnih straž zlasti na industrijskih objektih. Redne mesečne vaje so zelo dobro obiskane in poleg tečajev za gasilske specialnosti na Igu predstavljajo pomemben vir gasilskega znanja. Aktivni smo bili tudi na tekmovalnem področju in izkušeni ekipi članov B se je uspelo uvrstiti na državno tekmovanje, ki bo letos jeseni.

Kot sem že v uvodu zapisal, je za gasilce letošnje leto tudi volilno. V društvu smo operativno področje dela še za en mandat zaupali dosedanjemu poveljniku Tomažu Šenu. Po petindvajsetih letih predanega in zelo uspešnega vodenja društva je mandat zaključil Bernard Jereb. Člani smo se mu oddolžili z najvišjim društvenim odlikovanjem ter skromnim spominskim darilom.

Bernard še naprej ostaja naš aktiven član. Sedaj kot veteran. Za novega predsednika je bil izvoljen Urban Korenč, ki je že predstavil začrtan plan dela. Letos bo dela še posebej veliko, saj nameravamo svojo 140-letno dejavnost še bolj predstaviti javnosti z različnimi dogodki. Že sedaj pa vljudno vabimo vse na osrednjo prireditev – gasilsko parado, ki bo v nedeljo, 8. julija.

Na pomoč!

Lado Korenč