PRIDRUŽI SE NAM

Če si pogumen in se želiš preizkusiti v vlogi gasilca, te zanima delo, ki ga opravljamo in si pripravljen pomagati pomoči potrebnim,ali pa samo ne veš kaj bi počel v svojem prostem času, te vabimo, da se nam pridružiš in preizkusiš. Vsakega novega člana bomo sprejeli odprtih rok. Naš letni plan dela je zelo zanimiv, razgiban, praktično usmerjen in se prilagaja tudi željam otrok. 

Za dodatne informacije ali vprašanja nas lahko kontaktiraš vodjo gasilske mladine mojca.mlinar@kabelnet.net, lahko pa nas tudi obiščeš na naših rednih srečanjih:

Za otroke stare 6-11 let vodimo program vsak petek ob 17.00 uri pred gasilskim domom v Dolnjem Logatcu 

Za otroke stare 12-15 in starejše pa prav tako na isti lokaciji vsak petek ob 18.00 uri.

TOPLO VABLJENI

 

TABOR MLADIH GASILCEV PGD DOLNJI LOGATEC

Ob začetku šolskega leta 2023/24 smo se na uvodnem sestanku mentorji mladine poigravali z mislijo, da bi ob koncu leta mlade gasilce peljali na gasilski tabor. Ideja nam ni dala miru vse do novega leta, ko je našo željo po taboru podprlo tudi vodstvo društva in takoj smo skočili v akcijo. Ker naše društvo še ni organiziralo takega tabora v popolnoma lastni izvedbi, smo mentorji začeli iskati informacije po drugih društvih, na spletu, izobraževanju za mentorja mladine ... in jih po rednih petkovih srečanjih predajali drug drugemu in združevali v zaokroženo celoto.

Pričetek tabora se je hitro bližal, zato smo iz meseca v mesec bolj resno načrtovali celoten tabora, od a do ž. Z mentorji in predsednikom društva smo na prvem sestanku določili lokacijo in po brainstormingu tudi okviren program tabora. Ker so bile predprijave na tabor številčne, smo v maju starše obvestili, da lahko sedaj oddajo tudi uradne prijavnice.

Na drugem sestanku smo mentorji predstavili vsak svoje razdelane ideje za posamezne dejavnosti, dokončali program, razdelili zadolžitve in napisali seznam vsega potrebnega za izvedbo tabora.

Kmalu po koncu šole je prišel dan, ki so ga mladi gasilci tako težko pričakovali, 26. junij 2024. V sredo zjutraj so se mladinci zbrali pred gasilnim domom. Skupaj smo pogledovali v sivo deževno nebo. Kljub temu, da vremenska napoved ni bila najboljša, smo se vseeno odločili, da tabor izpeljemo, kot je bilo načrtovano. Tako se je 6 mladincev v spremstvu dveh mentorjev peš odpravilo proti Lazam. Najprej so si na gozdni jasi med Logatcem in Lazami pripravili kurišče ter si pripravili kosilo. Tukaj se jim je pridružil naš član Blaž, ki je mladince popeljal v Vranjo jamo ter do Putikovih štirn. Med vstopom v jamo jih je podučil kako se hodi v jamo, se obnaša v jami ter kako se sestopa iz jame. Pot so nadaljevali do končnega cilja, POŠ Laze, kjer smo tudi spali. Za to lokacijo smo se odločili, ker nam je za izvajanje aktivnosti ponujala celotno planinsko polje z njeno okolico. Pionirje so na tabor pripeljali starši. Ob 16. uri smo ob himni našega tabora končno dvignili zastavo ter uradno otvorili prvi, čisto naš, gasilski tabor.

Na taboru smo tekom treh dni izvedli izredno raznolike in pestre dejavnosti; ogled Vranje jame in Skednene jame, izdelava splava, poslikava majic, učenje prve pomoči, vodne igre, kurjenje tabornega ognja, igranje med dvema ognjema, kopanje v Unici, obisk PGD Laze – Jakovica, ogled prikaza reševanja iz vode, vožnjo s čolnom, nočno dežuranje … Vsak udeleženec je v času tabora uspešno opravil tri gasilske veščine; naravoslovca, bolničarja ter novinarja.

Trije dnevi so prehitro minili. Kljub temu, da so bili otroci ob koncu tabora precej utrujeni, so ob odhodu domov v en glas z navdušenjem govorili, da bi ostali še kakšen dan, ker so se imeli zares lepo.

Hvala vsem mentorjem, Domnu Petroviču, Aljažu Mačku, Agnes Pajsar Korenč in Ožbeju Škerbcu, za odlično vzdušje med samim taborom; Boštjanu Šelu, ki je poskrbel, da so bili ob večerih naši želodčki polni; palačinke so bile zareees dobre; Mihu Mlinarju za vso logistično pomoč. Hvala Blažu Korenču za vodenje mladine v jamski svet in za vse koristne informacije, ki jih je predal otrokom. Še posebej hvala predsedniku društva PGD Dolnji Logatec, Urbanu Korenču, ki je bil z nami, tokrat kot mentor, prav vse dni tabora. Hvala tudi OŠ 8 talcev, ki so nam prijazno omogočili bivanje na POŠ Laze. Hvala Vrtcu Kurirček za odlični kosili in zajtrka ter kuharici v Lazah za prijaznost. Hvala predsednici GZ Logatec, Mojci Cempre, in predsedniku mladinske komisije GZ Logatec, Aleksandru Rupniku, ki sta se odzvala našemu vabilu, nas obiskala na taboru in z nami celo odigrala igro med dvema ognjema. Nenazadnje hvala vodstvu društva, ki nas je podpiralo od samega začetka in dalo zeleno luč sofinanciranju gasilskega tabora.

Čeprav nam je vreme želelo ponagajati z deževnimi kapljami, smo naš prvi gasilski tabor mladine izpeljali visoko nad pričakovanji.

Mentorji smo prepričani, da je bil ta tabor le prvi v vrsti mnogih, ki še prihajajo, saj želimo skupaj s pionirji in mladinci ustvariti še več srečnih spominov in na obraze narisati še več zadovoljnih nasmehov.

Predsednica komisije za mladino PGD DOLNJI LOGATEC MOJCA MLINAR

 

                  

 

Tabor mladine 2024

 

Mladinska vaja 2023

Mladi gasilci so svoje pridobljeno znanje skozi leto uporabili za samostojno izvedbo vaje požara objekta in reševanje. V društvu veliko delamo na področju dela z mladino in radi vidimo ter smo ponosni na to, da se naš trud odraža v znanju naših mladih gasilcev. Na "intervenciji" je sodelovalo 14 mladincev, od katerih so se prav vsi izkazali in občutili, kako operativni gasilci delujejo in kaj vse je potrebno za dobro izpeljano intervencijo.

 

GALERIJA SLIK

 

       

  

 

PREDSTAVITVENI VIDEO

 

KONTAKTNI PODATKI

Email: mojca.mlinar@kabelnet.net

 

MENTORJI MLADINE: 

  • Mojca Mlinar (PREDSEDNICA MLADINSKE KOMISIJE)
  • Domen Petrovič
  • Agnes Pajsar Korenč
  • Urban Korenč
  • Aljaž Maček
  • Tadej Pivk
  • Ožbej Škerbec